4.5.16

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ερό κατηγορεί τον Άσαντ για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο Χαλέπι...

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ερό κατηγορεί τον Άσαντ για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο Χαλέπι

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων... έπειτα από την επανέναρξη των εχθροπραξιών στις 22 Απριλίου στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έχουν σκοτωθεί 284 άνθρωποι, ανάμεσα τους 57 παιδιά και 38 γυναίκες

«Αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι είναι μια τραγωδία που απαιτεί μια πιο δυναμική αντίδραση. Είναι ένα τρομακτικό δράμα ό,τι συμβαίνει εκεί με θύματα και το καθεστώς της Δαμασκού φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτό που συντελείται που αποτελεί υπονόμευση της εκεχειρίας και φτάνει έως το σημείο της καταστροφής νοσοκομείων, της δολοφονίας γυναικών και παιδιών, άμαχου πληθυσμού και γιατρών», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Παράλληλα κάλεσε για μια συνάντηση τη Δευτέρα στη Γαλλία των δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών που εμπλέκονται στις συνομιλίες για την εκεχειρία, σημειώνοντας πως: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να επιστρέψουμε στην πορεία της κατάπαυσης του πυρός».


Οι συνομιλίες στο Βερολίνο αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα το απόγευμα ανάμεσα στον γερμανό και τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, έναν εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και τον συντονιστή της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που φιλοξενεί τις συνομιλίες, δήλωσε πως πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση.

Ο Χιτζάμπ από την πλευρά του τόνισε πριν την έναρξη των συνομιλιών πως είναι αναγκαία η εφαρμογή μιας γενικής εκεχειρίας σε όλη τη χώρα, παρά μια περιορισμένη σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται τώρα δεν έχει φέρει αποτελέσματα δήλωσε, σημειώνοντας πως η αντιπολίτευση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Άσαντ.
«Πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που να είναι σύμφωνη με το ψήφισμα 2268 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που περιλαμβάνει όλες τις συριακές περιοχές όπου υπάρχει η μετριοπαθής αντιπολίτευση», σημείωσε.

Τέλος τόνισε πως η αντιπολίτευση επιθυμεί την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας που να θέτει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για μια πολιτική μετάβαση, χωρίς την συμμετοχή του Σύρου προέδρου και των υποστηρικτών του...